Zrnasti mamac od glodavaca - kriteriji za odabir i usporedna analiza TOP-17 najboljih

Miševi smješteni u izolaciji zidova čest su i raširen problem okvirnih kuća. S početkom hladne sezone, ovi glodavci počinju tražiti utočište u domovima ljudi. Specifičnosti dizajna okvirnih struktura ostavljaju brojne praznine kroz koje ti štetnici prodiru u zidove. Stručnjaci su razvili učinkovite načine za zaštitu kuće od invazije miševa, kao i za suočavanje sa štetnicima koji su se već naselili.

Gnijezdo miša u izolaciji okvirne kuće

Trebam li se riješiti štakora i miševa

Potrebno se boriti sa štakorima, jer prenositelji su raznih bolesti

Mnogi, vidjevši miša u kući, ne prepoznaju opasnost, jer su mali glodavci povezani s kućnim ljubimcima, koji su u djetinjstvu bili veliki prijatelji. Ali divlji miševi i štakori nisu ni približno toliko sigurni kako bi se moglo činiti na prvi pogled. Naravno, nikad nitko nije umro od uboda glodavaca. Ali od infekcija koje prenose - sasvim. Štoviše, štakori mogu ostaviti buhe koje će i dalje širiti zarazu.

Osim što nose razne bolesti, štakori mogu napadati djecu. Glodavci su posebno opasni ako ih stisnu u kut, jer im je najbolja obrana napad. Noću mogu ugristi osobu za ruke i lice, naštetiti kućnim ljubimcima. Sekundarna, ali ne manje značajna šteta koju glodavci donose je šteta na namještaju, ožičenju, temeljima, kanalizaciji i hrani. Troškovi držanja štetnika previsoki su - neophodno je riješiti se štakora i miševa.

Što učiniti kako kućni ljubimci ne bi pronašli mamac

Uz svu gnjavažu povezanu s pripremom učinkovitih mamaca za štakore, ne smijemo zaboraviti na sigurnost njihove upotrebe. Isto mljeveno meso, kobasice, mlijeko, pa čak i tijesto vole ne samo štakori, već i mačke i psi. Uz to, malo dijete može pronaći takav mamac. Kućni ljubimci i djeca mogu se ozlijediti kada pokušavaju dobiti poslasticu iz proljetne zamke (čiji je najjednostavniji primjer uobičajena mišolovka) ili se mogu otrovati jedući otrovani mamac.

Treba imati na umu da mamac za hranu ne mogu naći samo glodavci, već i djeca ili kućni ljubimci.

Da se to ne bi dogodilo, mamci se moraju postaviti tamo gdje ih nitko ne može pronaći (ili se do njih ne može doći), osim samih glodavaca. Takva nepristupačna mjesta u kući su posebno prostori ispod noćnih ormarića i hladnjaka u kuhinji, unutarnje šupljine noćnih ormarića i ormara te police u smočnici. Naravno, kada ovdje postavljate mamac, morate biti sigurni da na tim mjestima ima štakora.

Puno učinkovitiji i sigurniji pristup je postavljanje mamca ili zamki s njim u posebne kućice za kontejnere (nazivaju ih i postajama za mamac).

To su kutije s nekoliko ulaza kroz koje se unutra može popeti samo štakor ili miš. Ni mačka, ni pas, ni, štoviše, dijete odatle neće moći dobiti mamac, ali sama kutija, mirisna mljevenim mesom ili biljnim uljem, može se postaviti točno tamo gdje su štakori najčešće - čak i u središte kuhinje.

Stanica mamca

Neki se industrijski otrovi već prodaju s takvom kućom, ali češće kuće treba kupiti zasebno. Takvi spremnici koštaju u prosjeku 300 do 2000 rubalja.Na primjer, spremnik za mamac za štakore (proizveden od NKF "Rat") u Sankt Peterburgu koštat će 300 rubalja, a stanica za mamac Bora - oko 1300 rubalja.

Takav spremnik može se napraviti vlastitim rukama iz obične kartonske kutije. U donjem dijelu dvaju suprotnih zidova kutije trebate izrezati rupe promjera 5-6 cm, a zatim unutra staviti mamac i ljepiti poklopac trakom. Pri provjeri, traka se odlijepi i kutija se otvori.

I zapamtite, ponekad su štakori posebno sumnjičavi prema mamcima. Možda ih standardne delicije nikada neće zavesti, a morat ćete uloviti štetnike takvim mamcem, koji će se morati izračunati pokušajima i pogreškama - budite spremni na to. U svakom slučaju, sjetite se da štakori, kao i svako drugo živo biće, moraju redovito jesti, a gladni su nekoliko puta dnevno. Dakle, njihovo dovođenje u zamku (ili trovanje) samo je pitanje vremena i ustrajnosti.

Zanimljiv video: oprezni štakor ipak je upao u zamku s mamcem

Poteškoće u uzgoju glodavaca

Lako bi se riješili štakora i miševa da nisu tako pametni i lukavi. Sada već imaju imunitet na mnoge otrove, ne upadaju u zamke i izbjegavaju potencijalnu opasnost. Zbog činjenice da su glodavci skupne životinje, lako provjeravaju zamke i nastavljaju ih izbjegavati u budućnosti. Međutim, mogu se brzo razmnožiti i nastaniti u kući. Mogu se uvući u utore koji su već 4 puta veći od njih, popeti se na cijevi i ventilaciju, preseliti se do susjeda i vratiti se.

Jedan lijek za miševe i štakore ne može dugo djelovati ako je u stanu mnogo glodavaca, jer uočavaju opasnost i izbjegavaju je u budućnosti.

Rijetki se mogu nositi s činjenicom da ih kada vadite štakore morate vaditi, malo ljudi voli koristiti mehaničke zamke, zamke za miševe. Otrovni mamci su svestrana metoda koju je lako koristiti kod kuće. Ali nedostatak je taj što je nepoželjno koristiti otrov ako kućni ljubimci žive u kući. Stoga je najteži dio borbe protiv glodavaca odlučiti kako ih se riješiti i zaštititi od njih.

Specifičnost miša

Općenito govoreći, miševi, za razliku od štakora, više vole žitarice, žitarice, voće i povrće nego životinjske proizvode. Ipak, jednim od najpouzdanijih mamaca u mišolovci smatra se komad slanine, malo pržen sa šibicom na jednoj strani.

Uz slaninu, zamku za miš možete puniti:

 • Kora kruha umočena u biljno ulje;
 • Kriška jabuke ili kruške;
 • Jezgra oraha;
 • Komad dimljene kobasice (koji također prilično dobro privlači štakore).

Miševi su u pravilu manje sumnjičavi prema mamcima od štakora.

U mišolovke, u koje mamac nije pričvršćen na vratašcu, uz sve gore navedene proizvode možete staviti i pržene sjemenke, prženi kikiriki, raženi kruton i zobene pahuljice.

Kaša, pire od krumpira i tijesto - svi uz dodatak biljnog ulja - vrlo su pogodni kao baza hrane za otrove mišima. Ovi mamci za miš su najsvestraniji i najjednostavniji za pripremu. Isti Zoocoumarin, Krysid i Ratindan mogu se koristiti kao otrov.

Nejednaka borba: odakle početi

Svaka zaštita od štakora i miševa započinje potrebom sređivanja kuće. Idealni uvjeti za glodavce: ostaci hrane, zabačena jazbina i toplina. Stoga je najbolja zaštita od glodavaca čistoća, zidovi i podovi bez rupa i pukotina, i što je najvažnije - bez ostataka hrane na stolu. Da biste se zaštitili od tvrdoglavih životinja, trebate koristiti ono što im se ne sviđa - opori mirisi, pepeo i druga sredstva poznata iz narodnih recepata.

Mišelovke kao metoda borbe postupno postaju stvar prošlosti
Mišelovke kao način borbe protiv glodavaca postupno postaju stvar prošlosti

Ako nakon poštivanja ovih pravila štakori ostanu, morate prijeći na učinkovitije metode. Glavna stvar je ne uzrokovati agresiju kod glodavaca, tjerajući ih u kut. Naravno, kada su miš ili štakor sami, najvjerojatnije će osoba pobijediti, ali ako su životinje jato od deset ili više jedinki, tada je teško reći o ishodu borbe. Bolje je ne izlagati se opasnosti i ne hvatati štakore ručno u slučaju da ih ima previše za ovu metodu. Puno je učinkovitije koristiti se razvijenim metodama ili promatrati tradiciju ljudi:

 • koristiti otrov;
 • raspršiti pepeo;
 • koristiti ultrazvučni uređaj;
 • kupiti mišolovku;
 • instalirati moderni uništavač glodavaca;
 • nabaviti mačku ili psa;
 • kupite najnovija sredstva za borbu protiv miševa i štakora.

Ne mogu sve ove metode djelovati odmah, jer neke uključuju dugoročni učinak. Ostale metode možda uopće neće funkcionirati, jer se ispostave neprikladnima za određene uvjete. A one metode koje se čine neučinkovitima mogu vas ugodno iznenaditi svojim rezultatom. Glavna stvar u borbi protiv glodavaca je hitno djelovanje kako biste spriječili masovno širenje ove populacije u vašem domu.

Otrovi i toksini protiv štakora i miševa

Nije ni čudo što kažu da su glodavci vrlo pametna i lukava bića. Njihova sklonost međusobnom druženju omogućuje im preživljavanje u najtežim uvjetima. Štoviše, ne samo da bi preživjeli, već i da bi se množili, napadali ljude i kvarili stvari. Morate se boriti protiv glodavaca koristeći se vlastitim slabostima - samo će ovaj pristup dovesti do pozitivnog rezultata. Nema potrebe koristiti mamce - štakori i miševi jedu sve što im može privući pažnju, tako da su moderni otrovi već unaprijed opremljeni svime potrebnim.

Sada su otrovi podijeljeni u dvije glavne vrste: one koje su razbacane po mjestima kretanja miševa i štakora i one koje se koriste kao mamac. Prvi koriste glavnu naviku glodavaca: često ližu šape i tako jedu otrov. Kada otrov uđe u tijelo štetnika, postoje dvije mogućnosti za razvoj događaja: trenutna smrt ili postupno izumiranje unutar 8-12 dana. Preporučljivo je koristiti drugu vrstu u zaštiti od štakora, jer ako glodavci primijete da je mamac opasan za njihov život, više mu se neće približavati.

Razni lijekovi za štakore i miševe
Razni lijekovi za štakore i miševe

Što se tiče cijene, obje su vrste otrova relativno jeftine. Postoje razne marke i tvrtke koje proizvode otrove za glodavce, tako da postoji širok izbor. Ne preporučuje se upotrebu otrova kod kuće ako ima puno glodavaca. Uostalom, oni se mogu popeti na teško dostupno mjesto, a stanovnici neće moći pronaći mrtvu životinju. Kao rezultat, osiguravaju se neugodan miris i pokvareni higijenski uvjeti. Tradicionalna medicina predlaže jedan učinkovit lijek: pomiješajte živo vapno sa šećerom ili brašno s gipsom i ostavite pored vode. Međutim, ova metoda nikako nije humana i izuzetno bolna za glodavce.

Ne preporučuje se upotreba svih vrsta otrova ako u kući postoje kućni ljubimci. Možda neće moći razlikovati otrov od hrane i možda će mu biti izloženi. Otrovna tvar također negativno utječe na ljudsko tijelo, stoga se mora strogo distribuirati u rukavicama, bez dodirivanja tijela i sluznice.

Kako primijeniti mamac za žito

Žitni mamac se izlije na podloge. Možete koristiti rabljene poklopce, kartonske kutije, plastične posude, ladice itd. Stopa rasporeda ovisi o upotrijebljenom lijeku (pogledajte upute) i broju glodavaca, najčešće se koristi sljedeća doza - 1 žlica. žlica protiv miševa ili 2 žlice. žlice protiv štakora.

Mamci se postavljaju na mjesta na kojima se nalaze tragovi vitalne aktivnosti glodavaca (grizevi, izmet), na mjestima kretanja, pored otkrivenih jama, u uglovima, ispod polica, polica i predmeta, uz zidove svaka 2 4 m.Raspored, ako je potrebno, ponavlja se nakon 7-10 dana do nestanka glodavaca, a kako se supstrati prazne.

Zrnasti mamac za glodavce. Korištenje stanica za mamac za sigurnu upotrebu mamaca za žito
Zrnasti mamac za glodavce. Korištenje stanica za mamac za sigurnu upotrebu mamaca za žito

Mišolovke: iz prošlosti u budućnost

Ova metoda hvatanja štetnika poznata je već dugi niz godina. Međutim, obične zamke za miševe više neće raditi, jer su miševi i štakori već dugo shvatili činjenicu da im se ne može pristupiti. A neće se približiti čak i ako tamo ima delicija, jer instinkt samoodržanja izvrsno funkcionira kod ovih životinja. Stoga su sada razvijeni moderni modeli koji glodavce udaraju električnom strujom. Potrebno je samo na vrijeme izbaciti poginule žrtve.

Kavez za zamku štakora
Kavez za zamku štakora

A ovo djelo nije za one koji pate od srca, pogotovo ako u kući ima puno štakora i miševa. Međutim, već postoje takvi modeli koji imaju potpuno zatvoreno kućište, nekoliko pretinaca. Djeluju automatski: kada životinja uđe unutra, uređaj emitira električni impuls koji pogađa žrtvu. Takav se lijek također dobro koristi za suzbijanje glodavaca, za profilaksu: savršeno će zaštititi kućište od miševa i štakora. Međutim, cijena takvog uređaja velika je i ne može si ga svatko priuštiti.

Sjemenke suncokreta

Sjeme suncokreta još je jedna omiljena poslastica za miševe. Prije jela očiste ih štipanjem s dvije prednje šape.

Sjeme za mamac nije potrebno guliti. Bilo koje sjeme će učiniti, bilo prerađeno ili ne. Možete ih pržiti prije nego što ih stavite u mišolovku. Toplina će osloboditi ulje i sjeme će jače mirisati.

Torta također ima jak miris. To je onaj koji se obično koristi u selima.

Miš koji jede kobasicu

Zaštita kuće od glodavaca: najbolje mjere prevencije

Sada se kao preventiva rijetko koriste naftalen, kerozin i druge tvari oštrog mirisa. Prije su bili popularni, ali tada nije bilo modernijeg razvoja - ultrazvučnih plašila. Ovi uređaji emitiraju ultrazvuk i elektromagnetske valove koje štakori ne mogu podnijeti. Kao rezultat toga, napuštaju prostore, a u slučaju migracije to izbjegavaju. Takvi uređaji mogu pokriti od 20 četvornih metara do 100, ovisno o kapacitetu.

Ultrazvučni plašitelji - najmodernije sredstvo za suzbijanje glodavaca
Ultrazvučni repelenti - najsuvremenije sredstvo za suzbijanje glodavaca

Dizajnirani su za stambene zgrade, stanove, staje, šupe i druga mjesta gdje je vitalna aktivnost štakora i miševa destruktivna. Trošak takvih uređaja znatno premašuje trošak otrova i kemikalija, ali oni djeluju i mnogo humanije i pouzdanije. Nema potrebe za uklanjanjem mrtvih jedinki, praćenjem njihovih staništa - oni sami odlaze i više se ne vraćaju. Uređaji se napajaju električnom energijom ili baterijama. Tradicionalne metode sprječavanja i rješavanja štakora uključuju upotrebu pepela. Dolazeći na šape, a kroz njih i unutar životinje, pepeo uzrokuje iritaciju sluznice, svrbež i mnoge druge neugodne senzacije. Stoga štakori i miševi ne mogu dugo živjeti u takvim uvjetima i pokušavaju brzo promijeniti mjesto prebivališta.

NAŠI ČITAČI PREPORUČUJU!

Da biste se riješili glodavaca, savjetuju naši čitatelji plašitelj Pest-Reject

... Rad uređaja temelji se na tehnologiji elektromagnetskih impulsa i ultrazvučnih valova! Apsolutno siguran, ekološki proizvod za ljude i kućne ljubimce. Više pročitajte ovdje ...

Mačka je neprijatelj glodavaca, što znači da je zaštitnica doma

Vjerujući stereotipima, ljudi unose mačke u pogođenu kuću i čekaju rezultat. Ali ne one mačke i miševi koji danas tako lako rješavaju problem. Prvo, glodavci su postali agresivniji u borbi za svoja staništa i često napadaju prvi. A kućni ljubimci, koji nikada u životu nisu vidjeli takva bića, više ih se boje nego mačke miševi.Prirodno, s tim će se zadatkom nositi posebno obučene grabežljive mačke, ali kućni ljubimci su malo vjerojatni.

Suprotno uvriježenom mišljenju, psi se izvrsno nose sa štakorima. Redovito posjećuju ulicu i stoga se češće suočavaju s opasnostima. Nisu izgubili svoje grabežljive vještine, pa stoga lako mogu hvatati štakore i miševe oko kuće. Međutim, ne treba očekivati ​​brzi rezultat od kućnih ljubimaca: glodavci se mogu sakriti i pas ili mačka ih neće uhvatiti. Dakle, najbolja borba protiv glodavaca je njihova preliminarna prevencija!

Ocjena
( 2 ocjene, prosjek 4.5 od 5 )
Uradi sam vrt

Savjetujemo vam da pročitate:

Osnovni elementi i funkcije različitih elemenata za biljke