Bolesti trešnje: uzroci, simptomi i borba protiv njih

Trešnje, poput ostalih predstavnika usjeva koštičavog voća, postoje paralelno s bolestima, s kojima se, na našu veliku žalost, povremeno križaju. Stoga ćemo, kako ne bismo ostali bez usjeva u blizini mrtvog stabla, razmotriti bolesti koje mogu zadirati u stanovnike našeg vrta.

Odmah želim primijetiti da su sve dolje opisane čireve gljivične bolesti.

Trešnja-trešnja

Pa krenimo.

Bolesti trešnje i zaštita od njih

Sve bolesti ove voćke podijeljeno prema njihovoj raspodjeli na:

 1. Gljivični štetnici stvaraju mrlje, što dovodi do odumiranja lišća, bobica, debla i kore. Ovo je možda najčešća vrsta bolesti. Širi se kroz spore koje nosi zaraženi instrument ili vjetar. Tu spadaju, na primjer, vertikularno uvenuće lišća.
 2. Bakterijske bolesti uzrokovane su mikrobnom kontaminacijom, parazitskim insektima, vjetrom ili zaraženim alatom.
 3. Na virusne bolesti utječu insekti koji se sele iz jednog područja u drugo. Nema kemikalija koje se bore protiv ove patologije, pa je jedini ispravan izlaz iz ove situacije uklanjanje stabla kako bi se ostala stabla u vrtu zaštitila od iste sudbine.
 4. Neinfektivne bolesti utječu na stablo kao rezultat nepravilne njege, pukotina od mraza, nepravodobnog ili nepravilnog rezanja debla, brtvljenja vlažnih dijelova voskom, lomljenja grana kao rezultat snijega ili opterećenja voćem.

Sigurni smo da će vam ovaj članak biti koristan. sa fotografijama prednosti i nedostataka sorte krušaka Čižovskaja.

Zaštita od bolesti

Vrijedno je napomenuti da je nemoguće isključiti vjerojatnost bolesti na drvetu, ali možete se pridržavati preventivnih mjera, čija je bit obratiti pažnju na svaki oštećeni list.

Monilioza

Gljiva je uzročnik koji dovodi do isušivanja voćnih pupova, izbojaka, cvjetova, koji izvana podsjećaju na rezultat izgaranja vatrom. Iz tog razloga, drugo ime za ranu je monilijalna opeklina. Zaraženi plodovi postupno počinju trunuti, sklupčati se, a prilično često ostaju visjeti do proljeća.

Sam patogen ostaje u organima kulture koji su već zaraženi.

Naša pomoć.

Radimo iste mjere kao i za hrđu.

Kokmikoza trešnje

Kao rezultat dugotrajne kiše u blizini trešanja kokomikoza se može izazvati... Karakteristična obilježja toka bolesti su: male smeđkasto-crvene mrlje na lišću. Zahvaćena područja na samom početku postaju žuta, a zatim dobivaju smeđu boju i na kraju se raspadaju. U prvim godinama tijeka bolesti trešnja prestaje rađati, a zatim i sama ugine.

Liječenje... Preventivna mjera je liječenje trešanja od kokomikoze tijekom razdoblja aktivnog bubrenja bubrega. Snažno se preporučuje da se prvo prskanje izvede bakarnim sulfatom (300 grama na 10 litara vode).

Kad dođe vrijeme i pupoljci počnu cvjetati, potrebno ih je obilno poprskati bordoškom smjesom.A također ne zanemarujte agrotehnička pravila za uzgoj voćaka, među kojima su pažljiva pažnja prema stablu, prepoznavanje pogođenih lišća i njihovo pravodobno uklanjanje, jesensko kopanje tla ispod krune stabla.

Za borbu protiv bolesti kokomikoze trebali biste je koristiti sljedeće kemikalije:

 • Hom;
 • Zorus;
 • Topaz;
 • Horuse.

Kako se preparati za kokomikozu ne bi uskoro isprali, otopinama se dodaje sapun za pranje rublja.

Kako se nositi sa štetnicima na trešnjama

Štetnici stabala trešnje oštećuju usjev i općenito slabe voćku. Stoga je potrebno štetočine tretirati u ranoj fazi. Možete navesti sljedeće mjere za uklanjanje insekata:

 1. S početkom proljeća trešnje treba redovito pregledavati i provjeravati stanje lišća, izbojaka i jajnika. U početnim fazama zaraza štetnicima možda neće biti uočljiva, ali s dužnom pažnjom lako se uočavaju jaja i ličinke štetnih insekata na lišću i kori.
 2. Za manje štetnike za liječenje možete koristiti uobičajenu sapunastu otopinu. Prirodni sapun za pranje razrijedi se u toploj vodi u omjeru 100 g na 1 litru tekućine, a zatim se kruna biljke obilno rasprši ujutro ili nakon zalaska sunca.
 3. U slučaju ozbiljne zaraze štetočinama, voćka se može tretirati insekticidnim otopinama, kao što su Karbofos, Fufanon i Kemifos. Blage kemikalije mogu pomoći u uklanjanju čak i velike populacije lisnih uši i krpelja.

Preporučuje se trešnju trešanja od štetnika nekoliko puta u sezoni. Budući da neki štetnici tijekom ljeta imaju vremena položiti jaja nekoliko puta, ponovni tretman povećava učinkovitost liječenja. Treba imati na umu da prskanje insekticidima treba provesti najkasnije 3-4 tjedna prije berbe, inače kemikalije mogu prodrijeti u tkiva ploda.

Tijekom pripreme voćne biljke za zimu, morate ukloniti sve otpalo lišće iz kruga debla i iskopati tlo. Mnogi štetnici hiberniraju u biljnim ostacima ili u gornjem sloju zemlje, stoga stabla trešnje s početkom proljeća mogu ponovno napasti zapušteno područje.


Najučinkovitiji način suzbijanja parazita je liječenje insekticidima

Tok gume od trešnje

Jedna od najčešćih bolesti je tok trešnjeve gume... Protok desni nastaje na kori debla kao rezultat oštećenja cjelovitosti od mraza ili poraza moniliozom, klasterosporijem ili drugim virusima, infekcijama ili bakterijama.

Bolest se očituje obilnim izlučevinama na stablu gume (ljepila), koje kad se skrutne, tvore prozirne staklaste tvorbe. Ali zašto se počinju stvarati na kori drveta? Do čega dovodi oslobađanje gume?

Liječenje... Da bi se bolest spriječila, a ne izliječila, preporuča se povećati zimsku čvrstoću trešanja pravilnom gnojidbom i zalijevanjem. Ozebline treba ukloniti čišćenjem, rane na kori dezinficirati prekrivajući ih vrtnim lakom ili nigrol kitom. Na mjestima gdje se guma izlučuje, preporuča se lagano izbrazdanje kore.

Glavne bolesti trešnje u Moskovskoj regiji i njihovo liječenje:

Monilioza

Sorte trešnje za Sibir

Vrlo česta gljivična bolest trešnje. Spore gljive Monilia cinerea nosi vjetar.

Povoljno okruženje za razvoj monilioze je vlaga i hladnoća. Najčešće se napadi bolesti opažaju u razdoblju kiše i hladnih udara. Razdoblje visokog rizika je proljeće i kasno ljeto. Spore su u stanju uspješno prezimiti u bolesnim dijelovima debla, kore i otpalog lišća.

Mladi izbojci prvi pate od monilioze. Infekcija se brzo širi kroz stablo.

Znakovi:

 • Grane se počinju sušiti, kao da ih prži sunce.
 • Na cvjetnom drvetu cvijeće i pupoljci se suše i padaju, na plodnom drvetu bobice.
 • Kora počinje pucati, a na trupu se pojavljuju ružni izdanci.
 • Stabljike pucaju, trule, postaju mrlje i može započeti protok desni.


Monilioza na trešnji

Načini kontrole:

 • Sadnja sorti s velikom otpornošću na bolesti.
 • Sanitarno obrezivanje krune, sagorijevanje otpalog lišća, bijeljenje debla.
 • Uklanjanje svih umirućih grana (izrezanih ili piljenih na živo tkivo).
 • Tretiranje trešnje fungicidima (Gamair, Horus, Rovral), pripravcima bakra (bakar sulfat).

Ako se bolest manifestira na jednoj biljci, sve su usjeve koštičavog voća u vrtu (jabuka, kruška, šljiva) u opasnosti. Liječenje pripravcima koji sadrže bakar trebao bi utjecati na sve voćke i biti jednokratno, već sustavno.

Kokomikoza

Uz moniliozu, jednu od najvećih bolesti usjeva koštičavog voća u Srednjoj traci. Za sve su krive mikrospore gljive Blumeriella jaapii, nošene vjetrom tijekom proljetnog otapanja. Patogen drijema u gornjim slojevima tla pod prošlogodišnjim lišćem, čekajući priliku.

Tijekom vegetacije u vrtu sazrijeva i rasprši se do 6-8 generacija kokkomikoznih gljiva. Toplo vrijeme i velika vlaga potiču proces uzgoja. Bolest se kreće duž stabla odozdo prema gore, brzo zauzima nova područja, prenoseći se s bolesnih listova na zdrave izbojke.

Znakovi:

 • U ranim fazama lezija ne privlači puno pažnje Postoji lagano pjegavost pojedinih listova.
 • Crvene točkice na lišću postupno se šire, povećavajući veličinu. Jezgra mrlje postaje smeđa, stražnja strana prekrivena je sivim izraslinama, a spore sazrijevaju na lišću trešnje.
 • Bolesno lišće požuti i prerano se mrvi. Do kraja ljeta zaražena biljka potpuno odbacuje svoje lišće i plodove.


Kokomikoza na trešnjama

Zaražena biljka do zime nema vremena akumulirati dovoljnu količinu hranjivih sastojaka. Postaje ranjiv na poraz od drugih bolesti. Zimska čvrstoća opada i plod usjeva odumire.

Načini kontrole:

 • Sadnja sorti mlade selekcije otporne na spore gljivica.
 • Jesensko sakupljanje i uništavanje dobrovoljaca i ostataka lišća.
 • Kopanje gornjih slojeva tla ispod drveća u proljeće i jesen.
 • Prije otvaranja cvjetnih pupova i nakon postavljanja ploda, sadnice se prskaju otopinom bordoške tekućine.
 • Nakon berbe, stablo se prska otopinom bakarnog sulfata.

Ako ne započnete pravodobno liječenje bolesti, vrtlar neće samo ostaviti bez dobre žetve, već će za nekoliko godina potpuno uništiti cijeli vrt.

Bilješka! Gljiva Blumeriella jaapii u zemlju je unesena sredinom 60-ih godina 20. stoljeća, stoga niti jedna od starosnih sorti trešnje i njihovi nasljednici nisu imuni na ovu bolest.

Bolest klasterosporija (mjesto rupe)

Bolest trešnje clasterosporium uzrokuje štetna gljiva Clasterosporium carpophilum. Njegove spore utočište pronalaze u pukotinama u kori drveta i ispod opalog lišća. Optimalna temperatura za rast gljive je + 20 ° C u kombinaciji s visokom vlagom. Spore nose vjetar i kišne kapi koje teku iz zaraženih listova.

Znakovi:

 • Listovi su izmrvljeni sitnim crvenkasto-smeđim točkicama koje rastu u promjeru. Tijekom 2 tjedna stvaraju se rupe na zahvaćenim područjima.
 • U kasnijim fazama bolesti dolazi do pucanja pojedinih dijelova kore (stvaranje izraslina).
 • Bolne rane cure sokom drveća, opaža se istjecanje desni iz nekih bubrega. Cvijeće opada.
 • U slučaju ozbiljne ozljede, lišće pada sa stabla.


Bolest Clasterosporium (rupica)

Mjere suzbijanja:

 • Usklađenost s poljoprivrednim tehnikama.
 • Kao tretman koriste se mjere slične onima koje se koriste u borbi protiv drugih gljivičnih bolesti trešanja.

Antraknoza

Bolest koju nose spore gljive Gloeosporium ampelophagum. Rasprostranjen posvuda, uspijeva na mnogim povrtarskim i voćnim kulturama. Trešnje karakteriziraju oštećenja bobica.

Znakovi:

 • Pigmentacija na plodovima s njihovim naknadnim propadanjem.
 • Na bobicama se pojavljuju lagane mrlje. Mrlje se povećavaju u promjeru, postaju tamne i tvrde. Plod se suši, prekriven cvatom zrelih gljivičnih spora.

Mjere suzbijanja:

 • Uništavanje zaraženog voća i strvine.
 • Jesenski tretman otopinom uree (0,5 kg po kanti vode) ili Bordeaux tekućom otopinom.
 • Prskanje otopinom pripravka Polyram (1 vrećica na kantu vode) ili drugim fungicidima koji ga sadrže prije nego što se pupovi otope i nakon stvaranja jajnika. S očitim znakovima bolesti, provodi se treći tretman, dva tjedna nakon drugog.

Trešnja antranoza aktivno proždire usjev, a borba protiv nje jednostavno je potrebna. Ako u tekućoj godini nije bilo moguće sačuvati plodove, tada je važno sve tretmane provesti na vrijeme - kako bi se spasili urod budućih godina.

Terapija desni

Uklanjanje desni ili gommoza smolasti je iscjedak na deblu i granama koštičavih voćaka. Hommoza prethodi smrti dijela biljke na kojem se pojavila.

Znakovi: kapljice ljepljive prozirne smole na deblu trešnje.

Važno! Ako je u trešnjama započeo protok desni, liječenje treba započeti što je prije moguće, jer smolasta guma gummoze (gommoza) privlači parazite, slabi biljku i izaziva pojavu gljivičnih bolesti.

Zapaljenje trešnje može se spriječiti poštivanjem pravila poljoprivrednog uzgoja. Razloga može biti mnogo, a glavni su duboke ozljede (pukotine, posjekotine, lomovi) trupa. Iz oštećenog područja istječe ljepljivi sok drveća (gume). Preporuča se pokrivanje svih "problematičnih" mjesta vrtnim terenom.


Tok gume od trešnje

Preporučljivo je očistiti zahvaćena područja debla, ukloniti sva tkiva na zdravo drvo, dezinficirati i obraditi vrtnim lakom. Postupak se izvodi nakon završetka protoka proljetnog soka.

Rđa

Hrđa na biljkama u vrtu širenje je štetne gljive Thekopsora padi. Četinari su najintenzivnije pogođeni. Raž se brzo širi po voćnjaku.

Manifestacije bolesti: na lišću se pojavljuju hrđave crveno-narančaste mrlje. Spore gljive sazrijevaju na zahvaćenim područjima. Lišće odumire i opada.


Rđa na trešnji

Kako izliječiti trešnje: uklanjaju se svi bolesni izdanci i lišće, a nasadi se tretiraju pripravcima koji sadrže bakar ili otopinom koloidnog sumpora (prema uputama). Učinkoviti fungicidi za preradu trešnje: topaz, bordoška tekućina, sokol, super alto.

Lažni tinder

Gljiva lažni tinder gljiva je štetnikkoji utječe na deblo trešnje. Glavni simptom bolesti je stvaranje bijele truleži u drvu. U pravilu utječe na pukotinu (pukotinu) u donjem dijelu trupca. Na tom mjestu nastaje izraslina žute, tamno smeđe ili smeđe boje.

Spore gljivica štetnika žive na ranama kore drveta, nastale kao rezultat opeklina od sunca, izravne izloženosti mrazu ili negativnim učincima insekata. Bolesno drvo gubi snagu, postaje mekano i lomi se na najmanji nalet vjetra.

Liječenje... Za najučinkovitiju suzbijanje štetočina potrebno je ukloniti i spaliti višnje. Ali, ako to ne želite učiniti, potrebno je pravodobno ukloniti redovito formirane izrasline.

Rane koje će se pojaviti kao rezultat uklanjanja izraslina moraju se pažljivo očistiti i obilno obraditi bakrenim sulfatom te prekriti vrtnim lakom.Za preventivne mjere, a ne suzbijanje, preporuča se provesti sve potrebne mjere usmjerene na izbjegavanje pojave mehaničkih oštećenja kore. Toplo preporučujemo da debla i skeletne grane stabla bijelite godišnje.

Savjeti za zaštitu vašeg voćnjaka trešnje nakon tretmana

Nakon uspješne borbe protiv bolesti trešnje, razina ispravnih poljoprivrednih tehnika za rad s ovim drvetom ne smije se smanjiti kako bi se sačuvao njegov proizvodni potencijal;

 • Voće s tretiranog stabla prije upotrebe mora se temeljito oprati pod mlazom vode;
 • Danas će vam se u modernim specijaliziranim trgovinama ponuditi najsigurniji za ljude i lijekovi učinkoviti protiv infekcija i štetnika;
 • Podsjećamo vas na visoku toksičnost bakar sulfata. Ako ga je nemoguće zamijeniti drugim sredstvom zaštite, onda barem upotrijebite najbolju osobnu zaštitnu opremu: naočale, maske, odjeću, obuću, ne pušite i ne jedite dok obrađujete drveće. Na primjer, manje je opasan lijek "foundazol", posebno tijekom cvjetanja trešnje;
 • Potrebno je težiti očuvanju što bujnije krošnje kako bi stablo bilo otpornije na mraz.

Opisana u ovom članku gljivične bolesti trešnje mogu ugroziti gotovo sve voćke u vrtu, a ne samo koštičavo voće, nanose štetu žetvi, odvlače energiju i vrijeme vrtlara i nanose određenu štetu proračunu. S tim u vezi, sve naznačene preventivne mjere i izravnu kontrolu pojave bolesti voćnjaka trešnje treba kombinirati s cjelovitim nizom poljoprivrednih tehnika za njegu voćki.

Bakterioza (rak ili čir trešnje)

Na temelju naziva bolesti, odmah je jasno da bolest ima bakterijsko podrijetlo... Ovaj je štetnik osjetljiv na bolesti u dobi od 3 do 8 godina. Bakterije se šire vjetrom i kišom. U zimskoj sezoni bakterije borave u pupovima i krvnim žilama drveća.

Vlažna i hladna klima u proljeće potiče masovno razmnožavanje patogenih bakterija koje utječu na sve organe biljke.

Grane pogođenog stabla prekriven čirimaiz kojih obilno teče guma. Na lišću i plodovima trešnje stvaraju se smeđe ili crne mrlje s izraženim žutim obrubom. Pedunci su obilno prekriveni smeđim čirima.

Drvo na zaraženim stablima odumire, a isto tako i lišće. Ponekad trešnja potpuno umre. Bakterioza se vizualno možda neće manifestirati ni na koji način ako je ljeti vruće i suho vrijeme.

Liječenje... Do danas ne postoje učinkovite metode za rješavanje ove bolesti, jer nije ni uzalud nadimak rak trešnje. Svaka od postojećih vrsta trešanja ima individualnu osjetljivost na bakterijski napad.

Vrijedno je napomenuti da stabla koja dobivaju odgovarajuću prehranu dušikom i umjereno zalijevanje praktički nisu osjetljiva na ovu bolest.

Stablo trešnje - opis

Trešnja je listopadno drvo ili grm visok 3-4 metra s duguljastim, ovalnim, šiljastim, nazubljenim ili nazubljenim lišćem uz rub tamnozelene boje na vrhu i svjetliji na donjoj strani ploče. Duljina lišća je 5-7 cm, širina je do pet cm, listovi su poredani na granama sljedećim redoslijedom. Bijeli ili ružičasti cvjetovi trešnje imaju ugodan miris i tvore cvatove u obliku kišobrana.

 • Kako uzgajati jagode iz sjemenki

Voće su sočne koštunice crvene ili crne boje s jednim sjemenom koje imaju vrijedne hranjive osobine. Obična trešnja srodnik je koštičavih voćaka kao što su sakura, šljiva, marelica, ptičja trešnja i trešnja. Zapravo, postoje sugestije da se upravo od križanja slatke trešnje ili ptičje trešnje sa stepskom trešnjom pojavila obična trešnja. Danas vrsta ima oko 150 sorti. Obična trešnja otporna je na mraz, otporna je na sušu i nepretenciozna je. Počinje davati plodove u dobi od 3-4 godine.

Plod stabla trešnje

Smeđa pjegavost (filostiktoza)

Možete izračunati dobro li vaše drvo s lišćem, što treba pažljivo ispitati. Oni su ti koji prije svega daju pogođene voćke.

Ako ste prilikom pregleda primijetili prisutnost malih mrlja smeđe boje na lišću, tada dijagnoza neće biti utješna - pogođena je vaša voćka filostiktoza ili smeđa pjegavost.

Ova bolest je gljivičnog podrijetla, što se očituje kao crne točkice na lišću. S vremenom lišće zaraženog stabla vene, suši se i otpada.

Liječenje... Pogođeno lišće treba pravodobno sakupljati i spaljivati. Prije početka pupanja, toplo se preporučuje drvo tretirati s 1% bordoške tekućine, 1% bakrenog sulfata, nitrafena. Naknadna obrada provodi se nakon cvatnje bordoškom tekućinom, nakon 2-3 tjedna.

Nakon još nekoliko tjedana preporučuje se tretirati stablo fungicidom Hom. Ako je stablo jako pogođeno, preporučuje se provesti još jedan tretman u jesen.

Hranjenje trešnje

Kako hraniti trešnje

Kompleksno je prvo proljetno tretiranje višnje i stabala drveća. To je istovremeno zaštita od štetnika i bolesti, kao i hranjenje nitratima. Tijekom cvatnje višnje možete oploditi tekućim pilećim izmetom, ali to nije potrebno. Nakon cvatnje stajski gnoj uvodi se u krug trupca za kopanje ili u obliku otopine. Organske hranjive suhe smjese također se mogu koristiti prema uputama proizvođača. Ako tijekom tog razdoblja nema kiše, onda je bolje provesti tekuću gnojidbu.

Ljeti se folijarno prskanje trešanja pripravcima koji sadrže dušik provodi dva ili tri puta: prvo je sredinom srpnja, a zatim ne prije tri tjedna kasnije. Ako utvrdite da višnjama nedostaje bilo koji element, nanesite folijarni preljev s pripravkom koji ga sadrži. Nakon ploda oplodite krug debla kompostom, istrulim gnojem ili drugom organskom tvari.

Trešnja u vrtu

Jesensko hranjenje treba uključivati ​​mineralne sastave kalcija, kalija i fosfora. U istom razdoblju vapni se nedovoljno kiselo tlo. Nakon prvog mraza dodajte kalij-fosforna gnojiva u trupni krug za kopanje do dubine od 8 cm.

Sumpor - žuta gljiva tinder

Još jedna gljivična infekcija koja pogađa trešnje je sumpor - gljiva tinder žute boje... Zbog toka bolesti obilno se stvara jezgra smeđe truleži u kojoj nastaju pukotine s micelijem.

Kao rezultat utjecaja gljivica, drvo postaje prilično krhko i raspada se na male komadiće. Izraženi simptomi tijeka bolesti su gljive s valovitim šeširima, obojene narančastom ili svijetlo narančastom bojom, nastale u pukotinama kore.

Liječenje... Da bi se spriječio razvoj bolesti trešnje, potrebno je provesti mjere koje će spriječiti stvaranje mraza u kori. Da biste to učinili, potrebno je u jesen izbijeliti debla i skeletne grane. U proljeće biste svakako trebali prihraniti nakon zimske hladnoće.

Ako se mraz i opekline nisu mogli izbjeći, pogođena područja treba temeljito očistiti, dezinficirati i pokriti.

Glavni uzroci bolesti trešnje

Zdravlje trešanja prvenstveno ovisi o pravilnoj njezi. Poštivanje svih pravila poljoprivredne tehnologije (pravovremeno zalijevanje, hranjenje, obrezivanje) značajno povećava imunitet drveća i smanjuje na najmanju moguću mjeru vjerojatnost štete od njihovih bolesti.

Postoje i drugi čimbenici koji utječu na stupanj oštećenja višanja od bolesti:

 • Klimatski uvjeti regije;
 • Vremenski uvjeti (pad temperature, suha ljeta ili velika vlaga, zime snježne i bez snijega);
 • Mehaničke ozljede na granama ili površini kore;
 • Štetnici koji prenose bakterije;
 • Bolesti drugih stabala koja rastu u blizini.

Utvrdivši uzroke bolesti trešanja i trešanja i uklonivši ih, ako je to u moći vrtlara, bit će mnogo lakše boriti se protiv bolesti.

Bolest mozaika slatke trešnje

Mozaična bolest - Ovo je bolest virusnog podrijetla, koja doprinosi suzbijanju imuniteta stabla. Simptomi bolesti su: stvaranje žutih pruga na lišću duž vena, uvijanje zahvaćenog lišća, bojenje smeđom bojom i smrt.

Virus šire insekti, kao rezultat cijepljenja zaraženih reznica i obrezivanja zaraženih i zdravih stabala zaraženim alatom.

Liječenje... Trenutno nema lijeka. Možete provoditi samo redovite preventivne mjere, obrađujući drveće od insekata, poštujući sva pravila karantenskih mjera, koristeći obrađeni i sterilni sadni materijal. Na našu najdublju žalost, morat ćemo se riješiti zaraženih trešanja.

Zvonjenje mozaika

Simptomi zvonjave mozaika su pojava blijedozelenih ili bjelkastih prstenova na lišću trešnje koji se nakon nekog vremena mrve i na istom mjestu nastaju praznine.

Virus nekrotičnog prstenastog trešnja (PNRSV)

Znakovi nekrotičnog pjegavog prstena trešnje ovise o soju virusa i osjetljivosti sorte trešnje. U proljeće se na listovima trešanja stvaraju prstenovi ili mrlje klorotične boje, to je glavni znak oštećenja vrta. Određeni sojevi PNRSV mogu uzrokovati vrlo velike gubitke usjeva u trešnjama.

Virus nekrotičnog prstenastog trešnja

Virus nekrotičnog prstenastog prstena može zaustaviti rast drveća u vrtu, dovesti do odumiranja pupova i izbojaka na trešnjama. Takve virusne infekcije ozbiljno narušavaju rast stabala trešnje, istovremeno smanjujući otpornost na druge bolesti.

Prevencija virusa nekrotičnog prstenastog prstena

 • Koristite samo zdrave sadnice.
 • Krčenje i uništavanje pogođenih stabala trešnje.
 • Prostorna izolacija između drveća.

Naročito ozbiljna oštećenja od virusa PNRSV mogu se primijetiti od svibnja do lipnja - tijekom vegetacije stabala trešnje. Liječenje virusa nekrotičnog prstenastog prstena uključuje rezanje i ubijanje zaraženih izdanaka te ponekad iščupanje cijelih stabala. Protiv ovog virusa se ne koristi kemijski tretman.

Njega bolesti

Njegu trešnje u moskovskoj regiji treba redovito provoditi kako bi se izbjegao razvoj plijesni i drugih zaraznih bolesti izazvanih vlagom i štetnim insektima.

Obavlja se obavezna proljetna preventivna njega za trešnju koja se sastoji od prskanja 3% -tnom otopinom bordoške tekućine u omjeru 300 g po kanti vode. Postupak će pomoći izbjeći razvoj gljivičnih bolesti. Oblikovanje rezidbe provodi se kako bi se spriječila pojava smeđe pjegavosti.

Ljeti treba provoditi sveobuhvatnu njegu:

 • borba protiv prekomjernog rasta koji izaziva iscrpljivanje biljke;
 • berba samonikle trave koja privlači insekte;
 • ispravno i pravovremeno zalijevanje, koje se primjenjuje tijekom sušne sezone;
 • kopanje tla nakon kiše ili zalijevanja zasitit će korijenov sustav kisikom i izbjeći gljivične infekcije.

U jesen provode sanitarno obrezivanje, uklanjajući osušene, slomljene i pljesnive grane. Deblo je okrečeno kako bi se spriječilo stvaranje plijesni.

Znakovi mjesta rupe

Svi dijelovi biljke padaju na zahvaćeno područje. Mrlje su slične onima koje uzrokuju smeđe mrlje, boja obruba je drugačija - tamnija je, gotovo crna. Ako na drvetu ima plodova, tada se vrlo brzo suše, lišće je sklono otpadanju, a izbojci odumiru.

Rupa pjegava trešnja

Kada bolest napadne dio mladice, mora se ukloniti, posjekotine se tretiraju otopinom bakarnog sulfata, prema gore navedenom receptu. Izvršite aktivnosti slične liječenju smeđe mrlje. Svi otpali listovi uklanjaju se s mjesta, jer može biti prijenosnik spora gljivica. Tlo se duboko kopa, a zahvaćeni listovi koji ostaju na granama se prekidaju.

Ocjena
( 1 procjena, prosjek 4 od 5 )
Uradi sam vrt

Savjetujemo vam da pročitate:

Osnovni elementi i funkcije različitih elemenata za biljke