Štetnici paprike - 135 fotografija, opis, naziv, metode obrade i metode suzbijanja štetočina


Svaki vrtlar zna da je za dobivanje bogate žetve potrebno biljku zaštititi od raznih nametnika i bolesti. Napadaju voće, bobičasto voće i povrće bez iznimke. Neke su biljke osjetljivije na štetne insekte, druge su otpornije, ali sve trebaju pravodobnu zaštitu.

Ovaj će članak raspravljati o tome kako se riješiti štetnika na paprici.

Puževi

Hrane se lišćem i plodovima papra. Umjesto njihovog obroka u lišću su karakteristične ružne rupe. Puževi se aktiviraju navečer i noću, u nedostatku sunca i topline, što je pogubno za njih, kao i ptice i životinje koje se njima hrane.

Sljedeće mjere mogu se poduzeti protiv puževa:

 • ne pretjerujte s zalijevanjem biljaka, jer je omiljeno stanište puževa vlažno tlo;
 • nužno je pažljivo koroviti površine od korova i uklanjati silažu s mjesta, jer se puževi vole skrivati ​​u njemu, čekajući vrućinu;
 • mješavina duhana i vapna pomaže u zaštiti papra od puževa, ako ih posipate po tlu - takav koktel ne vole;
 • senf ili mljevena paprika u tlu ima isti učinak, možete koristiti i talog kave;
 • puževi ne vole miris peršina, možete ga saditi u redove ili između redova.


Preventivne mjere za suzbijanje bolesti

Bolesti paprike imaju nekoliko kategorija:

 • Jednostavan;
 • Kompleks;
 • Virusni;
 • Gljivično.

Ovisno o bolesti, prevencija je raznolika, ali uvijek složena:

 • Biljka pogođena opasnom bolešću odmah se uklanja;
 • U staklenicima se sprječava oštra promjena temperature;
 • Zaštititi nasade od prekomjernog potapanja;
 • Vršite prihranu redovito, u skladu s uputama;
 • Sjeme se mora dezinficirati;
 • Ako sumnjate na kasnu bolest, liječe se Bordeaux tekućinom;
 • Prevencija mozaika vrši se preradom mlijekom;
 • Upozorenje na crnu nogu, unesite pepeo;
 • Na mjestu gdje su rasle bolesne biljke, godinu dana se ništa ne sadi.

Mnogo je vatrostalnih bolesti mnogo lakše spriječiti. Tada će biljke koje osjećaju brigu zasigurno dati izvrsnu žetvu. To će biti puno lakše učiniti ako se uzmu u obzir sve značajke sorte paprike prije sjetve.

Koloradska buba

Šteti cijeloj obitelji noćuraka, uglavnom krumpira, ali ne oklijeva i popapriti. Koloradske zlatice jedu sve - stabljike, cvijeće, voće, lišće. Usput, ako na mjestu ima krumpira i patlidžana, buba će ih prvo progutati, a nakon toga prebaciti se na papar.

Pročitajte ovdje - Paukova grinja na jagodama: metode i načini kako se riješiti štetnika. 110 fotografija i video uputa o obradi jagoda

Parazit se odlikuje visokim stupnjem ovisnosti o postojećim kemijskim sredstvima za zaštitu bilja, koja ne daju stopostotni rezultat. Stoga je uglavnom potrebno ručno rješavati štetnike, sakupljajući kornjaše i njihova jajašca smještena na unutarnjoj strani lišća od lišća i stabljika.

Dobar narodni lijek protiv koloradske zlatice je infuzija celandina koja se koristi za obradu papra. Također, štetnici ne vole miris graha.

Učinkoviti recepti

Chili papar učinkovita je metoda suzbijanja lisnih uši, a njegova svestranost smatra se različitim namjenama. Popularni primjeri brojnih lijekova su tinktura, odvar i otopina. Recept ovisi o obliku primjene crvene paprike. Povrće se uzima u mljevenom, sušenom, sirovom obliku.

Infuzija paprike

Borba s ušima od ljute paprike obično uključuje tretiranje biljaka. Popularni recept koristi svježe, začinjeno voće. Sadrže više alkaloida, mirisnih tvari. Priprema otopine:

 1. Uzmite 1 kg svježe mahune crvene ljute paprike, sameljite, za što uzimaju mlin za meso, procesor hrane. Dopušteno je voće sitno nasjeckati.
 2. Dobivenu masu stavite u caklinsku kantu zapremine 10 litara, potpuno napunjenu vodom.
 3. Temeljito promiješajte, ostavite da se ulije 10 dana.
 4. Za pripremu proizvoda upotrijebite gotovu infuziju.

Dobiveni koncentrat papra mora se pomiješati sa sapunicom - 100 g na 10 litara. Priprema podloge: uzmite 40 g sapuna za rublje, izrežite na strugotine, otopite u 10 litara vode. Miješanje infuzije papra i otopine sapuna poboljšat će učinkovitost uklanjanja lisnih uši. Obrada tekućinom provodi se prskanjem biljaka pogođenih štetnikom.

Zanimljiv! Svaka komponenta mahune pokazuje svojstva štetna za lisne uši: kožu, pulpu, sjeme. Da biste se riješili insekata, prikladni su i biljni listovi koji sadrže iste tvari.

Juha od papra

Drugi najpopularniji recept je izvarak mahuna svježeg papra. Zagrijavanjem se tvari koje su štetne za lisne uši ispuštaju u vodu iz ploda. Biljke je potrebno tretirati ovom tekućinom. Priprema:

 1. Uzmite 100 g mahuna svježe ljute crvene paprike i mljeveno meso ili miješalicu.
 2. Prebacite kašu u posudu, dodajte 1 litru vode.
 3. Stavite na laganu vatru, kuhajte 1–1,5 sata poklopljeno.
 4. Ulijte juhu u staklenu posudu.
 5. Ostavite da se ulije 2 dana na tamnom mjestu.

Prije obrade parcele ili vrta, razrijedite 50-60 g koncentrirane otopine papra u 10 litara vode. Način obrade je prskanje drveća i grmlja ili povrća crvenom paprikom od lisnih uši.

Na bilješku! Drugi recept za odvar: uzmite 10 mahuna ljute crvene paprike, nasjeckajte, zdrobite sjemenkama. Prebacite u posudu, dodajte 1 litru vode, kuhajte 20 minuta uz stalno miješanje. Pustite da se kuha 2 sata, a zatim upotrijebite za obradu.

Uz upotrebu mljevene crvene paprike

Mljevena crvena paprika pristupačan je začin koji se prodaje u svim trgovinama. Stoga se lijekovi od uši obično prave od čilija, mljeveni i sušeni. Recept:

 1. Uzmite 4 pakiranja mljevene paprike, po 50 g.
 2. Ulijte u bocu, dodajte 2 litre vode.
 3. Uzmite toplu vodu - 20-30 stupnjeva.
 4. Temeljito promiješajte, protresite posudu.
 5. Ostavite da se otopina ulije jedan dan.

Pripremljena tekućina mora se uliti u bočicu s raspršivačem. Tako se provodi tretman - prskanjem. Tinktura gorke mljevene paprike dopuštena je za uklanjanje lisnih uši na svim zasadima povrća, voća ili bobica. Štetnici odmah napuštaju područje obrade. Nakon 2-3 sata već će se vidjeti da su se kolonije insekata osjetno prorijedile.

Na bilješku! Da biste se u potpunosti riješili lisnih uši u zemlji i na području kuće ili u vrtu, morat ćete izvesti nekoliko tretmana. Nakon takvog tečaja, lijek od papra koristi se samo za profilaksu.

Sušena čili papričica

Tretmani crvene ljute paprike za lisne uši često se izvode s pripremom proizvoda od osušenih dijelova biljke. Zašto uzimaju ne samo mahune, već i lišće, izbojke. Mogućnosti kuhanja:

 1. Uzmite 500 g suhog lišća i ulijte 10 litara vode. Ostavite 1 dan, ocijedite.Dobivenom tekućinom poprskajte zelje, salatu, povrće i hortikulturne usjeve, cvijeće, sobne biljke.
 2. 100 g suhih mahuna crvene paprike prelijte s 1 litrom vode. Stavite posuđe na laganu vatru, kuhajte poklopljeno 2-3 sata. Dodajte vode do zapremine 10 litara.
 3. Sameljite 250 g suhih mahuna papra, dodajte vodu (5 L) i zagrijte na laganoj vatri. Kuhajte 1 sat. Ostavite posudu na tamnom mjestu preko noći. Sameljite papar, procijedite smjesu.

Navedena sredstva preporuča se pripremiti za uklanjanje brojnih kolonija i za sprečavanje pojave lisnih uši. Prskanje, navodnjavanje ne šteti biljkama, ljudima. Suho voće ponekad je lakše pronaći; s obzirom na učinkovitost, takvi fondovi neće biti inferiorni u odnosu na tinkture, dekocije s bazom svježe čili papričice.

Hrani se i sadnicama i odraslom biljkom. Paprika potpuno pokriva - stabljike, lišće, cvijeće i plodove. Lisne uši iz papra izvlače hranjive sastojke, što rezultira razvojem neispravnih plodova, a lišće se prvo uvije, a zatim može potpuno odumrijeti.

Povoljni uvjeti za lisne uši su temperatura zraka od 23-27 stupnjeva i velika vlaga. Ako zanemarite prijetnju, lisne uši će se zalijepiti oko svih biljaka i mogu dovesti do njihove smrti.

S štetočinama se bore na sljedeći način:

 • vodena infuzija malog duhana ili stolisnika pomiješana sa sapunom za pranje rublja - poprskajte cijelu papriku;
 • prilikom zalijevanja upotrijebite infuziju koprive koja stoji jedan dan;
 • ako je lisnih uši malo više, isperite ih s biljaka sapunom ili otopinom mangana;
 • upotreba kemikalija kupljenih u trgovini - poželjno ih je upotrijebiti prije nego što se plodovi počnu stezati.

Medvedki

Paprika od paprike utječe i na medvjede. To su kukci kukci dužine do 5 cm, čija je prepoznatljiva značajka smeđa boja. Za razliku od ostalih insekata, medvjedi se hrane biljnim korijenjem. Kao rezultat, biljka prestaje rasti, uvene i umre.

Kontrolne metode

Gnijezda u kojima medvjedi žive prelivaju se kerozinom ili kipućom vodom u velikim količinama.

Medvedka ne podnosi miris nevena, pa je upravo ta biljka posađena uz papriku. Insekti ili umiru ili prelaze na druge povrtne usjeve.

Drugo rješenje problema je stvaranje zamki. 10. svibnja na zemljište se postavlja gnoj (2 gomile na sto četvornih metara). Nakon 20 dana gnoj se pregledava na prisustvo medvjeda. Uklanjaju se zajedno s gnojivom.

Pauk grinja

Živi s unutarnje strane lišća. Možete ih primijetiti po karakterističnoj tankoj paučini koja obavija biljku. Ako se paučina nije primijetila, uskoro se mogu pojaviti sekundarni znakovi - karakteristične točkice na lišću, koje su rezultat ličinki grinja koje proždiru biljku.

Kao rezultat, lišće mijenja boju, vene i pada, a plodovi su pogođeni. Parazit postaje aktivan u suhom, vrućem vremenu. Metode suzbijanja mogu biti učinkovite protiv uši, kemijskih pripravaka, bioloških spojeva Fitoverm i Iskarbio, kao i prirodnog neprijatelja paukove grinje - fitoselijske zlatice. Tlo se obrađuje vapnenom otopinom koja plaši parazita.

Uzroci pojave štetnika na sadnicama slatke paprike

Svi štetnici kukci dijele se na specijalizirane i polifage. Potonji uključuju parazite koji prijete raznim kulturama. Na primjer, grinje ili puževi su polifagi. Ti štetnici uništavaju sadnice paprike, krastavaca, rajčice i drugih usjeva. Oni jedu i lišće zrelih biljaka. Specijalizirani paraziti nastanjuju samo usko povezane biljke iz iste obitelji.

Savjetujemo vam da pročitate ove članke:

Tretiranje drveća u proljeće za vrijeme prekida pupova
Tretiranje grmlja u proljeće za vrijeme prekida pupova

Obrada grmlja u proljeće od štetnika i bolesti bordoškom smjesom

Prisutnost štetnika na grmovima papra možete prepoznati po tragovima vitalne aktivnosti. Jedu lišće, plodove, cvatove, sišu sok iz biljke. Mnogi insekti ostavljaju ljepljive izlučevine ili paučinu. Osim odraslih, grmlju papra štete i ličinke nekih nametnika.

Razlozi za pojavu insekata na grmlju papra uključuju:

 • pogreške u brizi o biljkama;
 • odbijanje pripreme tla;
 • nepovoljni vremenski uvjeti;
 • zadebljala sadnja biljaka.

Trips

Insekt smeđe boje štetnik je zeljastih usjeva. Tijekom njihovog djelovanja na lišću se pojavljuju mrlje svijetložute boje. Zimi u silaži i korovu, pa područje treba pažljivo plijeviti.

Ako se na mjestu nađu tripsi, ne odgađajte borbu s njima za kasnije. Protiv štetnika učinkoviti su lijekovi poput Fitoverma ili Akarina, papar se tretira vodenom otopinom u naznačenim dozama.

Sadnice paprike postaju žute: što učiniti?

Žuti listovi na sadnicama nedostatak su hranjivih sastojaka. Ako lišće na vrhu požuti, biljci nedostaje željeza, mangana, cinka. Kad donji listovi požute, nedostaje fosfora, dušika, kalija i magnezija. Što učiniti u ovom slučaju? Učinite sljedeće:

 • Oplodite tlo gotovim kompleksom s elementima u tragovima. Možete ga kupiti u specijaliziranim trgovinama.
 • Uzmite ljusku jednog jaja i dobro ga zdrobite u mužaru. Dodajte po jedan prstohvat dobivenog praha ispod svakog grma.
 • Sakrijte biljke od izravne sunčeve svjetlosti.

Ako sadnice papra i dalje požute, obratite pažnju na prenaponavanje tla. Sadnice su se prvo osušile, a zatim postale žute - nedovoljno zalijevanje. Sadnice su postale žute, ali ne i suhe, prestanite zalijevati na par dana.

Važno: Kada se sadnice sade u tresetne posude, mora se voditi računa da se zemlja ne isuši. Zidovi ove posude brzo se suše, pa biljke svakodnevno zalijevajte u malim obrocima.

Štetnici slatke paprike i borba protiv njih, fotografije insekata i posljedice njihovih aktivnosti pomoći će vrtlarima i poljoprivrednicima da se riješe nametnika na svojim parcelama. Puno je lakše istrijebiti štetnike ako pravodobno posvetite vrijeme preventivnim mjerama. To će smanjiti troškove kupnje otrova skupljanjem ukusnih i zdravih plodova.

Bijela muha

Izuzetno čest, plodan štetnik koji zaražava mlade biljke. Odlaže jaja s unutarnje strane lišća.

U slučaju da je broj nametnika mali, može vam pomoći tehnika njihovog jednostavnog ispiranja s lišća vodom, obraćajući posebnu pozornost na unutrašnjost lišća. Uz značajnu nakupinu štetnika, liječenje se provodi Intravirom.

Tlo se uklanja iz korova i silaže; preporuča se obrada karbofosom u stakleniku. Prirodni neprijatelj bijele muhe je enkarzija koja se njome hrani i parazitira.


 • Štetočine od ogrozda - 110 fotografija i videozapisa, opis, imena, liječenje, prevencija. Značajke njege i uzgoja ogrozda

 • Kloroza malina: opis bolesti, metode liječenja, prevencija bolesti (145 fotografija + video)

 • Zašto bobice ogrozda postaju bijele: razlozi za pojavu bijelog cvata. Bolesti i štetnici ogrozda (105 fotografija)

Navedeni popis štetnika nije potpun, imenovani su najčešći i najneugodniji za vrtlara. Za sprječavanje oštećenja paprika od štetnika, preporučuje se obrada narodnim kemikalijama i kemikalijama kupljenim u trgovini.

Preventivne mjere za suzbijanje štetnika

Postoji puno mogućnosti za obradu sadnica papra od štetnika. Ali odabrana metoda ovisi o samom vrtlaru: ako se parazit primijeti na vrijeme, njegov je broj još uvijek mali, sam se vrtlar pridržava čistog organskog uzgoja, tada se utjecaj na štetnike vrši odstrašivanjem, koristeći prirodne metode.

Ako se u stakleniku dogodila čitava invazija neprijatelja, žarišta poraza su velika i situacija je katastrofalna, onda se ne može bez kemije. Prednost treba dati lijekovima koji se brzo razgrađuju.

Mjere prevencije pomoći će izbjeći invaziju štetnika:

 • Pri odabiru sjemena prednost treba dati već obrađenom.Prisutnost kemikalija uplašit će ličinke i podzemne štetnike;
 • Prije sadnje, stakleničko tlo tretira se lijekovima koji uništavaju sve štetočine;
 • Provodi se svakodnevni pregled nasada;
 • Sustavno radite preventivno prskanje;
 • Prilikom sadnje održavajte razmak između biljaka, izbjegavajući zadebljanje;
 • Obratite više pažnje na zalijevanje, izbjegavajući prekomjerno zalijevanje.

Biljke koje pomažu u odbijanju štetnika

Kako se ne biste smrzli zbog problema uništavanja štetnika, kako biste sačuvali svoju žetvu do posljednjeg ploda, trebali biste iskoristiti prijedloge same prirode i saditi odbojne biljke u staklenicima.

 • Sadnja mahunarki između paprika ne samo da će pružiti zaštitu od mnogih nametnika, već će i poboljšati razvoj paprike.
 • Oštri mirisi pelina, peršina, češnjaka, nevena, luka, kopra savršeno uplašuju nepozvane goste koji su žedni paprike bez pita.

Tako lijepi cvjetovi pomoći će zaštititi sadnju papra, a istovremeno uljepšati staklenik: lavanda, nasturcij, buhač, petunija, pelargonija, tagetes, neven, dalmatinska kamilica, delphinium, neveni, ukrasna tansy.

Cvjetovi koji odbijaju štetnike sadnica papra

Savjeti za vrtlare

Potrebno je provesti prevenciju kako bi se riješili pojave problema. Najbolje je izbjegavati zaraze bolestima ili napade insekata. Postoje preporuke koje će uzgajivačima povrća omogućiti da se ne brinu o sigurnosti sadnica:

 • U jesen se tlo mora pažljivo iskopati 30 centimetara duboko. Ovaj postupak je standardni postupak kojim se sadnice oslobađaju velikog broja raznih gljivičnih bolesti i mnogih opasnih insekata koji će nakon toga uginuti od niskih temperatura.
 • Potrebno je poštivati ​​pravila plodoreda. Ovo je izuzetno važan pristup uzgoju ove kulture. Strogo je zabranjeno saditi papriku na isto mjesto nekoliko godina zaredom. Također, ne mogu se saditi nakon bilo kojih drugih Solanaceae. Ako se prema tome neoprezno odnosite, nakupljat će se bolesti i zaraza kulture bit će sto posto.
 • Sljedeći izuzetno važan postupak je pravilno zalijevanje. Najbolja opcija je sustav navodnjavanja kap po kap. Ako prevlažite tlo, na biljci se pojavljuju truleži. Potrebno je što pažljivije zalijevati sadnice. Ako ima puno kiše, zalijevanje treba zaustaviti.

Ova jednostavna pravila pomoći će spriječiti pojavu gotovo svih mogućih bolesti. Uzgoj povrća važno je shvatiti ozbiljno i odgovorno, inače paprika neće roditi dobru žetvu i umrijet će.

Mora se imati na umu da pravodobna pravilna njega doprinosi ne samo zdravom rastu i normalnom razvoju biljaka, već i velikoj žetvi.

Izvor

Ocjena
( 1 procjena, prosjek 5 od 5 )
Uradi sam vrt

Savjetujemo vam da pročitate:

Osnovni elementi i funkcije različitih elemenata za biljke